Spørsmål og svar

Her følger en liste over spørsmål du kan ha. Flere spørsmål og svar vil komme etter hvert. Ta kontakt hvis det er ting du lurer på.

ANGÅENDE SPØRSMÅL SVAR
Spørsmål om Båtførerprøven Svar
Krav / regler Hvem må ta båtførerprøven ? Personer født etter 1. jan. 1980 skal inneha båtførerbevis for å føre båter større enn 8 m lengde eller med motor større enn 25hk.
Vanskelighet Er det vanskelig å bestå eksamen? Følger du godt med på kurset pleier det å gå bra. Innenfor de viktigste emner (12 spørsmål) kan man ha max 2 feil.
Eksamen
Hvorfor dette eksamensgebyret ?
Alle som skal ta båtførerprøven må betale et gebyr på kr. 744 til Sjøfartsdirektoratet (via www.båtførerregisteret.no) som går til tilrettelegging av prøven, drift av Båtførerregisteret, og produksjon og utstedelse av båtførerbevis. Antar at staten også drar inn litt overskudd på dette.
Lærebok Må jeg kjøpe lærebok for å delta på kurset? Det anbefales å kjøpe en god bok som inneholder pensum for kurset (ca. 400,-), men følger du godt med kan du klare deg med vårt kurshefte.
Spørsmål om Seilkurs for begynnere Svar
For hvem
Jeg har aldri vært i båt før og er litt usikker. Passer dette seilkurset for meg? Ja, kurset vil gi deg en god innføring i seiling og sjømannskap, men les kursheftet på forhånd!
For hvem
Jeg har seilt et par sesonger men trenger mer veiledning. Passer dette seilkurset for meg? Ja, men med din bakgrunnen er du også velkommen til å delta på vårt Videregående Seilkurs
For hvem
Jeg har kjørt stor motorbåt i mange år. Passer dette kurset for meg? Bli gjerne med, men med den bakgrunnen er du også velkommen til å delta på vårt Videregående Seilkurs
For hvem
Passer det å ha med barn på kurset? Nei. Dette er et kurs for voksne mellom 18 og 81...
For hvem
Hva hvis jeg er bevegelseshemmet eller gravid? Det kan bli litt tøy og bøy ombord, og forflytting fra side til side. Du deltar i så fall på eget ansvar.
Leie båt Kan jeg leie båt hos dere etter et seilkurs? Vi vurderer å sette opp et utleietilbud, men er i ferd med å sette opp et tilbud om seilepraksis i 2013 for dem som vil seile mer.
Leie båt Kan jeg leie båt i utlandet etter å ha tatt et seilkurs hos dere? Hvis du kvalifiserer som Day Skipper er sjansen stor.
Les mer om "Sertifisering" i menyen over.
Avvikling Hva hvis vi får en dag med vindstille? Vi skal ha vind minst 1/3 av tiden for seilkurset. Ved for lite vind bytter vi kursdagen det gjelder.
Avvikling Møter jeg opp hvis det er dårlig vær eller vindstille? Møt opp hvis du ikke har fått beskjed om noe annet.
Avvikling Hva skjer hvis jeg blir forhindret fra å komme en gang? Det blir notert, så kontakter vi deg hvis det er ledig plass på en annet kurs. Vi gir dessverre ingen refusjon.
Spørsmål om Videregående Seilkurs Svar
For hvem Kan jeg ta dette kurset hvis jeg aldri har seilt før? Kun hvis du har noen års erfaring fra egen motorbåt på minst 25 fot. Kurset er i utgangspunktet ment for å bygge videre på tidligere seilkurs eller seileerfaring.
Kursbevis Er det sannsynlig at jeg kvalifiserer som Day Skipper ? En Day Skipper skal ha god kontroll på båt, seiling og navigasjon. Les mer under "Sertifisering" i menyen over.
Spørsmål om seilkurs i utlandet Svar
For hvem Passer dette kurset uansett erfaringsnivå? Ja, her får alle en grundig gjennomgang og mye praksis. Det blir som begynnerkurs og videregående kurs kombinert
Om båten Hvorfor varierer båttype og båtstørrelse på kurs i utlandet? Vi leier inn båter etter behov og tilgjengelighet
Flere deltakere = større båt (mellom 40 og 50 fot)
Avvikling Hva gjør dere hvis det blir vindstille i løpet av kurset? Da øver vi på ting som ikke krever vind, slik som havnemanøvrering, ankring og navigasjon.
Spørsmål om kompetansebevis Svar
Day Skipper Hvilken glede har jeg av Day Skipper sertifikatet? Overfor utleieaktører kan du med dette dokumentere at du har tatt et seilkurs og innehar nødvendig kompetanse og/eller har fått relevant opplæring for å kunne være skipper om bord.
Day Skipper Hvor stor båt kan man leie med et Day Skipper bevis? Vi utsteder Day Skipper kompetansebevis med anbefalt båtstørrelse på 35 - 50 fot. Størrelsen vi fører på beviset avhenger av hvor mye erfaring og hvor god kontroll man har.
Day Skipper Er man garantert å få leie båt om man har DS sertifikat? Nei. Forskjellige land og aktører kan ha forskjellige krav og praksis. Vi har ikke hørt om at noen av våre kunder har blitt nektet å leie båt med vårt kompetansebevis.
Båtførerbevis Kan båtførerbevis brukes ved leie av båt utenlands? Ja. Men hør med selskapet du skal leie av om de også krever dokumentasjon på praktiske ferdigheter. f.eks. "Day Skipper" eller ICC kompetansebevis
Competent Crew Hvilken glede har jeg av "Competent Crew" - beviset? Ved leie av båt utenlands vil de ofte kreve at det er to kompetente personer om bord. "Competent Crew" kan være den ene.